Historien fram til i dag
Allmenningsbegrepet stammer fra førhistorisk tid. Etter at landet ble befolket etter siste istid for 10 000 år siden spredte befolkningen seg ut over landet. Først og fremst var det langs vassdragene det ble bosetninger. De forskjellige familier ryddet jord og tok så stor skogseiendom som de trengte for å få nok virke til gårdsbruket. Men mellom bygdelagene kunde det bli større eller mindre skogstrekninger som ingen tok i bruk i sitt eget. Disse områdene ble liggende som eierløse områder.
Etterhvert som tiden gikk økte presset på de skogene som var okkupert, og de eierløse skogene ble tatt i bruk av “alle og enhver” som hadde behov for det, i praksis var dette gårdbrukerne. Utnyttelsen av disse skogene gikk stort sett på beite, jakt, fiske og lignende. Etter hvert begynte en også å hogge tømmer og ved til gårdens behov. Denne utnyttelsen gjennom flere århundrer medførte at en fikk hevd på bruken. Dvs rett til å bruke skogen til det en bestandig hadde brukt den til, men uten å ha eiendomsrett til selve skoggrunnen. Skoggrunnen og den ressursutnyttelsen som ikke var hevdet (f. eks. storviltjakt) tok kongen seg eiendomsretten til.
Et par århundrer etter svartedauden da det etter hvert igjen ble press på resursene hadde man i Eidsvoll en situasjon der jordbrukerne brukte sine retter (beite, småviltjakt, hogst til gårdens behov etc) samtidig som kongen eide og drev skogen. I 1853 kjøpte jordbrukerne selve skoggrunnen av kongen og med dette ble det en bygdeallmenning der de bruksberettigede i tillegg til hevdsrettene også eide skogen. 1853 regnes derfor som starten for Eidsvoll Almenning. I årene etter 1853 kunne de bruksberettigede selv hogge det tømmeret de trengte, men etter hvert ble det vanlig at det var allmenningen som stod for tømmerdrifta og delte ut utbyttet. Etter hvert ble det investert i både sagbruk og høvleri, en driftsform som var uendret frem til midten av 80-tallet. Effektivitetskravene på sagbruk og høvleri gjorde at man først la ned sagbruket og så senere høvleriet. I 1985 bygde allmenningen lager og utsalgssted for trelast og etter hvert begynte en også å omsette byggevarer. Dette var oppstarten til det som i dag er XL-bygg Eidsvoll.
I dag har allmenningen tre avdelinger, skogseiendom, XL-bygg og administrasjon.
Allmenningen “eies” i dag av i underkant 300 bruksberettigede bruk.